Bijen

Niet alleen planten worden gebruikt in de homeopathie. Ook worden er middelen gemaakt van dierlijke producten. Een van deze dierlijke producten is ‘Apis Mellifica‘, gif van de honingbij. Dit is het gif wat de bij gebruikt om belagers af te weren. Het bijengif zelf is een van deze producten dat ook wordt toegepast in de homeopathie.

Als men wel eens gestoken is dan heeft men ervaren dat de steek dik wordt, opzwelt en rood wordt. Tevens is het een stekende, brandende pijn. Bij klachten die deze symptomen hebben zoals bijvoorbeeld bij keelontsteking maar ook andere ontstekingen met zwelling ‘oedeem’ wordt dit middel gebruikt.

Gefascineerd door de Bijen…
Als kind aan de hand van mijn vader gingen wij regelmatig een bezoek brengen aan de boomgaard van mijn oom Adrie. Vooral in het voorjaar was dat voor mij een hele bijzondere gebeurtenis. In de boomgaard stonden dan rijen vol met bloeiende appelbomen. Duidelijk hoorbaar was dan het gezoem van de duizenden rondvliegende bijen. Het meest bijzondere was als we langs de bijenstal liepen waar de duizenden bijen woonden. Mijn vader was altijd op zijn hoede, maar ik was heel nieuwsgierig en vol bewondering naar dat “mysterie” van de nijverige werksters.

De ‘verwondering’ over het boeiende bijenvolk had ik al heel lang.
Maar het verhaal van een oude pastoor, die vertelde over de ‘bijzondere samenwerking’ van alle bijen in een volk (dat er wel meer dan 10.000 kunnen zijn) bevestigde wat ik vermoedde.

In het bijenvolk heb je ‘haal’ bijen die stuifmeel en nectar verzamelen, bijen die het broed (larfjes) verzorgen, bijen die de bijenwoning schoon houden en bijen die de raten bouwen. En niet te vergeten de allerbelangrijkste “de koningin” de enigste bij die voor het voortbestaan van het volk zorgt door duizenden eitjes in de raten te leggen.

Al deze duizenden bijen werken moeiteloos samen “als een groot geheel” die heelheid wat zo bijzonder is. Volgens deze pastoor is dat gekomen doordat een bijenzwerm ontsnapte uit het paradijs, waar nog die “eenheid” aanwezig was, net voordat “Onze Lieve Heer” het paradijs afsloot en Adam en Eva er uitstuurde.

Deze bijen hebben nog de “heelheid “ die in het paradijs aanwezig was. 

Het is deze “heelheid” die een belangrijke rol speelt in de Homeopathie. Als de harmonie, de heelheid in ons lichaam verstoord wordt, is dat het begin van ziekte en ongemak. Homeopathie hersteld in principe deze heelheid of harmonie, zodat alle organen weer samenwerken en we ons lichaam volgens ‘Hahnemann’ kunnen gebruiken voor een ‘hoger doel van ons bestaan’. Dit is de reden geweest dat ik al meer dan 50 jaar imker ben en me nog steeds iedere dag verwonder over deze ‘heelheid’ van een bijenvolk.

Ook de producten van de bijen kunnen ons helpen bij dit herstel. Zoals honing, propolis en het stuifmeel. Het is heel wonderlijk hoe deze kleine maar “bij-zondere” insecten kunnen bijdragen aan het welzijn van de mens.

Voor meer informatie over bijen of over het zo ‘natuurlijk’ mogelijk verzorgen van bijen kunt u de onderstaande link raadplegen:

In 1979 ontstond de BD-imker(biologisch-dynamisch) werkgroep dankzij Sieb Fontein (1914-1993). Hij was zich bewust van de grote bedreiging die de moderne, kunstmatige bijenteelt voor de imme is. Het werk van Rudolf Steiner (1861-1925), grondlegger van de antroposofie, was zijn grote inspiratiebron.