Propolis
Dit bijenproduct is een kleverige, geelbruine of roodbruine harsachtige stof. Het bestaat voor het grootste deel uit harsen maar ook uit vitaminen (A, B1, B2, B5, B6, C en E), essentiële aminozuren, mineralen en sporenelementen. Tevens bevat het ook etherische oliën, lipoïden en flavonoïden.

Propolis wordt door de bijen gemaakt uit harsen en sappen van knoppen van bomen (vooral van populier en berk) maar eventueel ook van eik, kastanje en hazelaar. Al miljoenen jaren wordt het door de bijen gebruikt om het bijenvolk te beschermen tegen (schimmels, bacteriën en virussen). Uit recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat propolis een zeer specifieke samenstelling heeft en uit meer dan honderd verschillende stoffen bestaat.

Gezondheidseigenschappen:
Door de grote gevarieerdheid wat actieve stoffen betreft, bezit propolis een heel breed spectrum van eigenschappen. In de medische wereld is geen enkel ander gangbaar middel bekend, dat bij zo’n veelheid van aandoeningen kan worden toegepast. Propolis is antibacterieel en ontstekingsremmend, remt de groei van schimmels, werkt anti-reumatisch, remt slagaderverkalking en trombose, anti-allergisch (hooikoorts en eczeem), stimuleert het afweersysteem van het lichaam tegen infecties (het aantal antistoffen en bloedcellen in het bloed sterk toeneemt), krampstillende werking, stimuleert de galafvloed en versterkt de werking van vitaminen C.