Arnica montana L. (valkruid)
Is een overblijvende plant met wortelstok die in juni en juli bloeit. De soort groeit in de dalen van bergachtige streken in Europa o.a. Zwitserland, Duitsland en Siberië. In Nederland en België is de plant zeer zeldzaam (hoge veenachtige heidevelden). De stengel is niet of slechts weinig vertakt en wordt ongeveer 50cm hoog. De bladeren zijn omgekeerd-ei-rond. De bloemen zijn oranjegeel. Bij zonnig weer kan men de bloemhoofdjes plukken. De wortels beter in de herfst (oktober). De bloemhoofdjes moeten op natuurlijke manier gedroogd worden. Een van de werkzame bestanddelen is arnicine. Tevens zijn er ook looistoffen aanwezig en vooral aan astragalline en isoquerzetine wordt de genezende werking toegeschreven.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de gehele plant.
De aanleiding voor het gebruik van het middel is vooral bij traumatische gebeurtenissen; vallen, ongelukken, kneuzingen, tandartsbehandeling, schokkende gebeurtenissen (rampen). Toepassing bij lichamelijke klachten; hersenschudding, blauwe plekken, verstuikingen, schrik, angst, tandheelkundige ingrepen, operaties, fracturen, zwangerschap, bevalling.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel gegeven.