Over mezelf

Al van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in de natuur. Dit heeft mede bijgedragen aan de belangstelling voor de Homeopathie maar ook de fascinatie voor de wonderlijke wereld van de Bijen.

Naast klassiek homeopaat ben ik ook ruim 20 jaar als docent (yoga en didactiek) betrokken geweest bij de Yoga Docentenopleiding ‘Yoga & Vedanta’.

Al 15 jaar was ik praktiserend Yoga-leraar toen door een grote verandering in mijn leven, een oude wens in vervulling kon gaan; “homeopathie studeren”. Als leraar word ik bijna dagelijks geconfronteerd met problemen van ziekten, die voor ons westerse mensen niet zo makkelijk met de weg van de yoga te genezen zijn. Niet dat yoga daar geen mogelijkheden voor biedt, maar het drukke leven van alledag geeft ons meestal geen tijd om de yoga-oefeningen te doen die nodig zijn.

Het principe van de Homeopathie heeft alles te maken met energie, wat eigenlijk neerkomt op de oude Yoga en Chinese energie-filosofie dat ziekte en gezondheid alles te maken hebben met een al of niet verstoorde energie balans. Het is deze energie die de Homeopathie van binnenuit probeert te herstellen. Als iemands levensenergie verstoord is, is dat niet altijd waarneembaar, maar de gevolgen die vroeg of laat komen in de vorm van symptomen wel.

Dankzij mijn leraren (Wolter Keers, Rama Polderman, Jean Klein en Jacques Lewensztain), die mij hebben geleerd om eens een andere kant op te kijken, vanuit een ander perspectief. Deze belangrijke, inspirerende mensen hebben me geholpen om te ontdekken wie je in wezen bent en hebben er voor gezorgd dat ik mijn inzichten en ervaringen in praktijk kan brengen. Zodat ik ‘met de gehele mens‘ bezig kan zijn.

Energie is de basis…
In de homeopathie gaan we ervan uit dat tastbare en zichtbare ziektesymptomen het eindproduct vormen van een ‘soms lang’ proces. Aan de basis van zo’n proces staat altijd een verstoorde levensenergie. Het is deze energie die de homeopathie probeert te herstellen. Deze verstoring van energie is niet altijd waar te nemen, maar de gevolgen in de vorm van symptomen zijn dat wel. Daarom probeer ik als klassiek homeopaat zoveel mogelijk symptomen van een patiënt te weten te komen. Hierbij beperk je als homeopaat dus niet tot het eindproduct; b.v. de nierziekte, het eczeem of de migraine. Al deze symptomen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak zijn hele belangrijke uitingen die de patiënt karakteriseren. Het zijn deze symptomen die het individuele homeopathisch middel voor iemand bepalen.

Kijk naar de oorzaak…
Het bijzondere van de klassieke homeopatische aanpak is, dat de klachten niet worden onderdrukt door bijvoorbeeld pijnbestrijding of kalmerende middelen. In de homeopathie wordt ervan uit gegaan dat iedere klacht, of deze nu lichamelijk of geestelijk van aard is, altijd een oorzaak heeft. Als je aan deze oorzaak voorbij gaat en de klachten probeert te onderdrukken, lukt dat soms een tijdje maar het probleem wordt er niet echt mee opgelost. Integendeel, dikwijls raak men steeds verder af van een optimale gezondheid, van datgene wat je zou kunnen zijn. Iemand die op een creatieve manier zin geeft aan het leven, die moeilijkheden durft aan te pakken en voldoende energie heeft.