Atropa bella-donna L. (wolfskers)
Tweejarige plant die in juni tot augustus bloeit. De plant houdt van kalkhoudende bodem. De soort groeit in bossen en bosachtige streken in Europa en West-Azië. In Nederland en België is de plant zeldzaam (voornamelijk Zuid-Limburg) De stengel is vertakt en wordt ongeveer 150cm hoog. De bladeren zijn kort gesteeld en eirond tot langwerpig. De bloemen zijn bruin-violet en zitten knikkend op een lange steel. De vrucht is een bes die glanzend zwart en zeer giftig is. Ze hebben ook een onaangename geur. Tijdens de Renaissance druppelden vrouwen het sap in hun ogen om de pupillen te verwijderen. Een van de werkende bestanddelen is atropine. Tevens zijn ook hyoscyamine, scopolamine en nog verschillende alkaloïden aanwezig.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de gehele plant bij het begin van de bloei. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; Kouvatten op het hoofd (na haren wassen of knippen), in kou water zwemmen bij heet weer, lopen in de koude wind, tocht, zonnehitte. Toepassing bij lichamelijke klachten; plotselinge hoge koorts (vaak met hoofdpijn), zonnesteek, zonnebrand, hoofdpijn, heftige krampende pijnen, groeipijnen, overmatig maagzuur.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel gegeven.