Apis Mellifica (bijengif)
Wordt geproduceerd in de angel van de werksterbijen en de koningin. Darren steken niet en produceren dus geen bijengif. Werksterbijen produceren het gif vanaf circa 3 dagen. Bij de leeftijd van ongeveer 15 dagen is de gifblaas geheel gevuld met 0,3 milligram gif. Het aller belangrijkste bestanddeel is mellaittine (sterk ontstekingsremmende werking). Verder zijn ook histamine, apamine, dopamine, noradrenaline, phospholipide, aminozuren en mineralen aanwezig.

Bijengif werkt met name positief bij chronische degeneratieve processen ( achteruitgang in de werking) in het bewegingsapparaat en/of aandoeningen die met chronische ontstekingsreacties gepaard gaan. Het is antibacterieel, ontstekingsremmend, cholesterol verlagend, bevorderlijk bij hartklachten. Tevens wordt het ook toegepast bij anti-reumatische behandeling, behandeling Lyme, M.S. therapieën en als therapie tegen bijenallergie.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit een sterk verdunde oplossing van het gif.
De aanleiding voor het gebruik van het middel is; beten en steken, warmte, hitte. Toepassingen bij lichamelijke klachten; aandoeningen (allergieën/huidproblemen) met een scherpe, stekende en brandende pijn. Oedeem-achtige zwelling, stekende jeuk, keelontsteking met sterk gezwollen zeer pijnlijke huig, bloedvergiftiging (door beet slang of insect), hersenvliesontsteking.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel gegeven.