Calendula officinalis L. (goudsbloem)
Het is een eenjarige plant die in juni tot november bloeit. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid- Europa. De viltig behaarde stengel groeit rechtop, is vertakt en wordt ongeveer 50cm hoog. De bladeren zijn ook behaard, de onderste zijn bijna spatelvormig, de bovenste langwerpig tot lancetvormig. De bloemen zijn geel tot oranje en kunnen bijna een doorsnee hebben van meer dan 4cm. Bij zonnig weer kan men de ontplooide bloemen plukken. Een van de werkzame bestanddelen is saponine. Tevens zijn ook calendula-sapogenine, glycoside, carotinoide, xanthopyl en etherische olie aanwezig.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de verse goudsbloemen. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; verwondingen (voorkomt ontstekingen en bevordert de groei van nieuw weefsel). Toepassingen bij lichamelijke klachten; schaafwonden, snijwonden, open wonden, zwerende wonden, ruwe huid, (brand)blaren, na tandheelkundig ingrepen, na de bevalling.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel gegeven.