Chamomilla L. (kamille, echte)
Het is een eenjarige plant die in mei tot juli bloeit. De plant komt voor in heel Europa en West-Azië. Tegenwoordig ook in Amerika, India en Australië. De soort stelt weinig eisen en groeit op akkers, beschutte plaatsen, weiden, wegranden, veldwegen, bermen en braakliggend land. De stengel is vertakt en wordt ongeveer 30cm hoog. De bladeren zijn 2 tot 3 maal geveerd met smalle, ver uit elkaar staande slippen. De bloemen hebben tamelijk lange stelen. Het belangrijkste bestanddeel is de etherische olie. Tevens zijn ook flavonglycosiden en cumarine aanwezig.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de bloemhoofdjes. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; wondgenezing, kalmerende en ontsmettende werking. Toepassing bij lichamelijke klachten; tanden krijgen, tandpijn, oorontstekingen, buikpijn, weeën, reuma, nervositeit, nachtmerries.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel  gegeven.