Euphrasia officinalis L. (ogentroost)
Het is een eenjarige plant die in mei tot oktober bloeit. Het is een halfparasiet die met zijn wortels voedingszouten uit de wortels van grassen in de omgeving haalt. De plant komt voor in heel Europa. De soort groeit goed op heide, veen, zand en duingrond. Het bovenste deel is sterk vertakt, zacht behaard en draagt tegen over elkaar staande bladeren, bladrand is gezaagd. De plant wordt ongeveer 30cm hoog. De kleine witte bloemen hebben paarse en gele strepen. Het bevat looistoffen, bitterstoffen, etherische olie en werkzame stoffen zoals aucubine, glycosiden en ixoroside.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de bloemhoofdjes. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; Koude wind, Kouvatten, oogproblemen. Toepassing bij lichamelijke klachten; rode ogen, brandende ogen, gezwollen oogleden, ontstoken ogen, jeukende ogen, vermoeide ogen, zien van puntjes of vlekken voor de ogen, tranende ogen, licht irritatie, hooikoorts.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel  gegeven.