Hypericum perforatum L. (sint-janskruid)
Is een overblijvende plant die in juni tot september bloeit. De plant komt voor in heel Europa, Scandinavië, West-Azië en Noord-Afrika. De soort groeit op overwegend droge grond en is te vinden langs bermen, dijken, weilanden, zandwegen en open bosplekken. De stengel is tweekantig, hetgeen bij planten zelden voorkomt. De plant wordt tot ongeveer 90cm hoog. De bladeren zijn tegenover elkaar geplaatst en zijn elliptisch of eivormig. In de bladeren bevinden zich kleine oliekliertjes, bij het kneuzen komt olie uit de kliertjes vrij. Een van de werkzame bestanddelen is hypericine. Tevens zijn ook etherische olie, looistoffen, rhodaan en phlobapheen aanwezig.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de verse lootpunten van de plant. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; verwondingen, vallen, beten, shock, neerslachtigheid. Toepassingen bij lichamelijke klachten; verwonding aan zenuwrijke delen (vingers, tenen, ruggengraat, staartbeen en hoofd), scherpe diepe steken of beten van dieren, inentingen (pijn erna), vallen op stuitje, vingers tussen de deur.  

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel  gegeven.