Pulsatilla pratensis (wildemanskruid)
Is een overblijvende plant die in maart tot mei bloeit. De plant komt nog voor in Midden en Oost-Europa. Is een zeer zeldzame plant. De soort groeit op zonnige plaatsen droge, zanderige, schrale grond en hellingen. De recht opgaande stengels zijn zijdeachtige en behaard en dragen grote klokvormige paarse bloemen. De plant wordt ongeveer 20cm hoog. De bladeren zijn dubbel geveerd met veerdelige blaadjes en lijnvormige slippen. Een van de werkzame bestanddelen is anemonine. Tevens zijn ook glycosiden, looistoffen en saponinen aanwezig.

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit de gehele verse plant. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; stemmingswisselingen en emotionele klachten, vochtige kou. Toepassingen bij lichamelijke klachten; oorontsteking, verkoudheid, hoest, hoofpijn, maagstoornissen, diarree, verminderde borstvoeding, mazelen.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel gegeven.