Ruta graveolens L. (wijnruit)
Is een overblijvende plant die in juni tot augustus bloeit. De plant komt voor in heel Europa en Noord-Afrika. De soort groeit op zonnige, warme, open plaatsen met droge, matig voedselarme, doorlatende grond. De stengels zijn vertakt. De bladeren zijn zeer diep ingesneden, grijsgroen gekleurd en bezitten doorschijnende stippen (klierpuntjes). De plant is sterk geurend en wordt ongeveer 90cm hoog. Een van de werkzame bestanddelen is rutine. Tevens zijn ook etherische olie, looistoffen, cumarine-derivaten en alkaloïden aanwezig.  

Gebruik in de homeopathie:
Het homeopathische middel wordt bereid uit verse, voor de bloei verzamelde planten. De aanleiding voor het gebruik van het middel is; klachten met spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Toepassingen bij lichamelijke klachten; kneuzingen, verrekkingen, verstuikingen, verzwikken (enkel/pols), whiplash, tenniselleboog, overbelasting oogspieren.

*Welk middel het beste is voor de patiënt bepaalt de homeopaat samen met de patiënt. De patiënt vertelt zijn specifieke klachten, de symptomen en daarop wordt het meest passende middel  gegeven.